• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Tunai Haji Lebih Daripada Sekali

Oleh Wan Najmiah Wan Mohamed Ali
wannajmiah@jawhar.gov.my

Allah SWT mengurniakan rezeki kepada seluruh makhluknya tanpa kecuali. Rezeki yang diberi itu berbeza; ada yang rajin berusaha maka dikurniakan lebih. Ada yang kurang berusaha maka dikurniakan-Nya mengikut usahanya.

Bagi yang berkesedaran tinggi digunakan rezeki yang dikurniakan untuk menjadi tetamu Allah SWT mengerjakan ibadat haji dan umrah di Tanah Suci Mekah.

Bagaimanapun kekerapan menunaikan haji dan umrah menimbulkan ketidakpuasan hati sesetengah pihak.

Justeru, perbincangan mengenai implikasi jemaah haji mengerjakan haji lebih daripada sekali telah dibentangkan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia Ke-20 yang bersidang pada 2 April 1988.

Muzakarah mengambil keputusan bersetuju menerima dan menyokong pendapat yang dikemukakan oleh Lembaga Tabung Haji (LTH) iaitu prinsip hukum bahawa implikasi jemaah haji menunaikan haji lebih daripada sekali adalah berkebajikan di dunia dan beroleh ganjaran yang besar di akhirat.

Terserahlah kepada orang perseorangan setelah ia mendahulukan amalan-amalan yang wajib ke atasnya daripada mengerjakan amalan sunat itu.

Ahli Muzakarah mengambil keputusan di atas bersandarkan kepada beberapa hujah seperti berikut:

i. Hukum mengerjakan ibadat haji lebih dari sekali adalah sunat. Perkara ini adalah disandarkan kepada hadis Nabi SAW yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a yang bermaksud: "Wahai umat manusia diwajibkan atasmu haji. Tiba-tiba berdiri Aqra' bin Habis yang bertanya: Apakah pada tiap tahun ya Rasulullah? Jawab Nabi: Jika aku benarkan, tentulah menjadi wajib. Dan seandainya wajib kamu tidaklah akan melakukannya dan tidak sanggup. Haji itu hanya sekali. Maka barang siapa mengerjakan lebih daripada sekali adalah sunat".

ii. Beberapa hadis telah menyebut secara jelas tentang kelebihan mengerjakan ibadat haji lebih daripada sekali. Antaranya adalah seperti berikut:

a. "Barang siapa yang mengerjakan haji sekali, sesungguhnya ia telah menyempurnakan haji wajibnya, barang siapa yang mengerjakan haji dua kali, sesungguhnya ia telah menghutangkan tuhannya dan barang siapa mengerjakan haji tiga kali, Allah berjanji mengharamkan rambutnya dan tubuhnya daripada bakaran api neraka".

b. "Perbelanjaan untuk haji sama seperti perbelanjaan di jalan Allah iaitu 700 kali ganda".

iii. Terdapat juga hadis qudsi yang menunjukkan celaan ke atas orang yang mampu tetapi tidak mengerjakan haji lebih dari sekali. Antaranya seperti hadis berikut yang bermaksud: "Bahawa Rasulullah SAW bersabda: Allah SWT berfirman: Bahawasanya seseorang hamba yang aku telah kurniakan kesihatan tubuh badannya dan aku luaskan kehidupannya selama lima tahun, dia tidak juga mengunjungi Aku, maka tertegahlah dia daripada mendapat pahala dan tersingkirlah dia daripada mendapat keredaan Allah.

iv. Daripada hadis-hadis yang menerangkan kelebihan mengerjakan haji lebih daripada sekali dan juga celaan kepada mereka yang mampu mengerjakan haji lebih daripada sekali tetapi tidak berbuat demikian, dapatlah disimpulkan bahawa orang yang mengerjakan haji lebih daripada sekali itu beroleh kebajikan yang banyak dan ganjaran yang besar.

Bagaimanapun bagi mereka yang mampu mengerjakan ibadat haji lebih daripada sekali tetapi tidak pula mengerjakannya adalah dicela oleh Allah SWT.

v. Implikasi kebajikan dan pahala ialah kesenangan, kebahagiaan dan kejayaan hidup di dunia dan di akhirat. Sementara implikasi celaannya pula ialah kesusahan dan kesempitan perasaan kepada kehinaan hidup di dunia dan akhirat.

Penutup

Kesimpulannya sekiranya berkemampuan, seseorang itu dibenarkan menunaikan haji lebih daripada sekali.

Bagaimanapun perlu diingatkan dia hendaklah mendahulukan amalan-amalan wajib yang lain seperti membiayai persekolahan anak-anak, memberi nafkah mencukupi kepada isteri dan ibu bapa yang telah uzur daripada mengerjakan amalan sunat itu (mengerjakan haji kali kedua dan seterusnya adalah sunat).

lWAN NAJMIAH WAN MOHAMED ALI ialah Penolong Pengarah Bahagian Haji 1, Bahagian Haji, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)