• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Umat Terbaik Sentiasa Seru Kebaikan

Oleh Mohd Fadly Samsudin
fadly@hmetro.com.my

CABARAN terhadap keruntuhan moral dan budaya di kalangan umat Islam terutama golongan remaja amat merunsingkan.

Hari ini, pelbagai kebejatan dilakukan seperti pembunuhan, zina, rogol, cabul, bunuh diri, penderaan, rompakan, buang bayi dan pelbagai lagi dilakukan tanpa henti.

MAKSIAT...keruntuhan moral di kalangan remaja perlu diselamatkan supaya mereka tidak terus hanyut.

Adakah generasi hari ini tiada langsung memiliki jiwa dan roh kehebatan umat Islam terdahulu? Jika dibandingkan, generasi Islam silam melakar sejarah cukup gemilang.

Justeru, kita perlu berusaha menyelamatkan golongan berkenaan daripada terus melakukan kemungkaran. Peristiwa serta sejarah terdahulu perlu dijadikan iktibar bagi melalui kehidupan akan datang.

Allah berfirman yang bermaksud: “Ketahuilah kehidupan keduniaan ini hanya permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-bangga tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat nanti ada azab yang keras dan keampunan dari Allah serta keredaan-Nya. Dan kehidupan keduniaan ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.” (Surah al-Hadid ayat 20).Cabaran yang dilalui menjadikan umat Islam mampu memenuhi kriteria menjadi ummah terbaik seperti dinyatakan dalam al-Quran.

Sekiranya mahu tergolong dalam kategori ‘umat terbaik’ maka mereka perlu sentiasa menyeru kepada kebaikan, mencegah kemungkaran serta beriman kepada Allah.

Mereka perlu dididik supaya memiliki jiwa besar, bersemangat, ikhlas, jujur, amanah, bertanggungjawab dan berintegriti bagi melahirkan generasi berkualiti.

Allah berfirman yang bermaksud: “Adapun buih itu, maka akan hilang lenyaplah ia hanyut terbuang, manakala benda-benda yang berfaedah kepada manusia maka ia tetap tinggal di bumi. Demikianlah Allah membuat pelbagai perumpamaan.” (Surah Ar-Ra’d ayat 17).

Memiliki roh dan jiwa merdeka menyebabkan mereka akan sentiasa mempertahankan maruah, martabat diri serta ummah. Kegagalan mempertahankan maruah diri menjadikan mereka insan berjiwa lemah dan tidak berpendirian.

Saidina Umar Ibni Al-Khattab berpesan, “Didiklah anak-anak kamu, sesungguhnya mereka dilahirkan untuk zaman yang bukan zaman kamu.”

Tentu kecewa sekali apabila generasi pewaris gagal melaksanakan impian dan harapan orang terdahulu bagi mengekalkan kesinambungan kepemimpinan sedia ada.

Setiap tamadun dan bangsa mahu mencatatkan ‘rekod’ cemerlang membangunkan peradabannya bukan mencatat nama sebagai bangsa yang meruntuhkan serta merosakkan.

Masyarakat madani adalah masyarakat bertamadun, berilmu dan memiliki kehidupan bermasyarakat yang teratur. Sarjana Islam yang mengkaji mengaitkan permulaan perkembangan masyarakat madani dengan pembentukan masyarakat di Madinah.

Sebelum kedatangan Nabi Muhammad ke kota itu yang sebelum itu terkenal dengan nama Yathrib, masyarakatnya hidup dalam keadaan bermusuhan dan saling tindas menindas.

Kedatangan baginda berjaya menukar kehidupan masyarakat di kota Madinah kepada masyarakat berilmu, berakhlak dan bersatu padu yang menjadi permulaan kepada pembentukan masyarakat madani yang dinamakan sebagai Piagam Madinah.

Di dalam perlembagaan terbabit setiap puak dan kaum di kota Madinah perlu memberi pengakuan, janji taat setia serta berjanji menghormati hak individu lain tanpa melihat kepada perbezaan agama.

Hasilnya, Islam membawa perubahan menyeluruh dalam kehidupan sosial di Madinah kerana keupayaannya mempengaruhi serta meningkatkan kualiti kehidupan.

Didikan agama menjadi ‘penghalang’ yang berupaya menahan godaan maksiat. Kehendak nafsu sentiasa mencabar kehidupan sehingga mampu merendahkan kualiti akhlak manusia setaraf dengan binatang.

Ibnu Abbas r.a meriwayatkan Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Rebutlah lima perkara sebelum kamu didatangi oleh lima perkara lain. Masa mudamu sebelum tua, masa sihatmu sebelum sakit, masa kayamu sebelum miskin, masa lapangmu sebelum sempit, dan masa hidupmu sebelum mati” (Riwayat al-Hakim dan Ibnu Majah).

Pensyarah Kanan Kumpulan Penyelidik Politik dan Peradaban Islam, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Profesor Madya Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah, berkata generasi bertamadun ditegakkan dengan ilmu.

“Generasi madani cintakan ilmu dan sentiasa berusaha mendapatkannya. Jika berhibur sekalipun mereka meraikannya dalam keadaan yang dibenarkan.

“Ciri-ciri generasi madani juga dapat dilihat dari sudut jati diri mereka yang kuat dan bersikap berani. Mereka akan mempertahankan serta berbangga dengan identitinya yang mewakili sebuah bangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian di program Diskusi Addin sempena Karnival Gegaria Harian Metro di Ipoh, Perak, baru-baru ini.

Program keagamaan itu menerima sambutan baik daripada umat Islam terutama warga Ipoh.

Beliau berkata tamadun sebuah bangsa itu ditegakkan di sebuah tempat yang berasaskan nama bangsa mereka.

“Di dunia ini ada pelbagai bangsa dan tamadun. Setiap bangsa yang dijadikan itu bertujuan untuk berkenal-kenalan antara satu sama lain.

Setiap bangsa mempunyai identitinya tersendiri.

“Siapa lagi yang boleh diharapkan untuk mengangkat bangsa dan budayanya sendiri melainkan mereka sendiri. Itulah amat penting sekali setiap individu menjaga identiti dan akhlak mereka,” katanya.

Mohd Ridhuan berkata Allah memberi peringatan kepada umat melalui peristiwa manusia terdahulu supaya mereka berfikir dan mengambil iktibar daripadanya.

“Jika akhlak sebuah generasi itu hancur maka akan lenyaplah bangsa mereka di dunia ini. Individu hebat perlu memastikan mereka melaksanakan beberapa tuntutan utama terlebih dahulu iaitu memastikan keluarga mereka dijaga dengan baik, berakhlak serta berhati bersih.

“Semua itu dapat dicapai hasil daripada sifat ikhlas mereka menjadi umat Islam. Apabila lahirnya masyarakat madani, maka mereka mengetahui yang mana satu tuntutan fardu dan sunat dan menjauhi perkara yang merosakkan,” katanya.

Beliau berkata bagi melahirkan masyarakat madani umat Islam perlu memahami agama lebih daripada budayanya selain mempertingkatkan kemahiran dan persaingan.

“Mereka perlu berusaha meningkatkan kemahiran diri dan sanggup melakukan apa saja pekerjaan. Walaupun nampak lekeh tetapi yang penting ia adalah hasil sumber halal.

“Begitu juga dengan persaingan yang kita semakin jauh terkebelakang. Umat Islam perlu bersemangat dan berani mencetuskan perubahan untuk memberikan persaingan dengan orang lain.

“Masalah umat Islam hari ini perpecahan yang semakin meruncing. Bagaimana kita boleh membantu saudara yang lain jika kita masih bertelagah antara satu dan lain. Kita perlu ingat bahawa jika keadaan itu terus kekal maka ia akan meruntuhkan bangsa,” katanya.

Mohd Ridhuan berkata kemiskinan juga menjadi masalah kepada sesebuah bangsa dan negara kerana ia akan mencetuskan pelbagai masalah sosial.

“Apabila ramai yang miskin sehingga tidak dapat makan mereka sanggup melakukan apa saja termasuk menjual akidah, maruah, sanggup membunuh atau merompak,” katanya.

Imam Masjid Negara, Ustaz Azhar Tuarno, berkata masyarakat madani adalah generasi yang tinggal di kota atau yang tinggal di luar bandar namun memiliki kemudahan sama dengan kehidupan di bandar.

“Dalam melahirkan masyarakat madani perkara yang menjadi fokus utama adalah mereka perlu mempamerkan mutu kerja mantap. Generasi madani perlu sentiasa memilih jalan yang betul. Mereka diberi pilihan sama ada untuk melakukan dosa atau pahala.

“Terdapat perbezaan nyata antara manusia dengan makhluk lain ciptaan Allah Malaikat tiada pilihan selain tugasnya hanya melakukan beribadah kepada Allah,” katanya.

Beliau berkata umat Islam sudah diberi asas dan panduan iaitu al-Quran dan Sunnah sebagai pedoman bagi melayari kehidupan di dunia ini.

“Seorang penyair Arab zaman moden masyhur, Ahmad Shauqi mengingatkan umat Islam dalam rangkap syairnya, sesung�guhnya bangsa-bangsa akan kekal utuh selagi akhlak�nya masih utuh, jika akhlak mereka sudah lumpuh mereka pun akan lenyap.

“Sistem kekeluargaan juga begitu penting dalam melahirkan generasi madani di mana ibu bapa perlu bertindak sebagai teladan kepada anak-anak” katanya.

Azhar berkata, bagi melahirkan generasi madani umat Islam perlu bekerja keras selain menghindarkan diri daripada sifat malas yang akhirnya memberi kesan buruk kepada kehidupan mereka.

“Jangan sampai kita menjadi golongan yang merempat di bumi sendiri dan tidak berusaha mengeluarkan diri dari bebanan kemiskinan.

“Sebolehnya kita menjadi golongan yang memberi sehingga mampu mengeluarkan umat Islam daripada kemiskinan,” katanya.

Beliau berkata umat Islam tidak boleh putus hubungannya dengan Allah dan jika mereka ingkar sudah banyak sekali peringatan yang ditunjukkan kepada hamba-Nya di dunia lagi.

“Kita perlu sentiasa sedar Allah Maha Berkuasa ke atas segala-galanya. Sebagai ingatan, Allah sudah menunjukkan kekuasaan-Nya yang tidak mampu kita hadapi seperti kejadian bencana alam seperti tsunami.

“Oleh itu, kita perlu sentiasa mengawal nafsu syahwat yang pasti mengundang bahana jika tidak diurus dengan baik. Jika kemungkaran terus juga berlaku Allah pasti akan menurunkan bala sebagai balasan ketika di dunia lagi,” katanya.
Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)