• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Ummu Ayyub Menerima Tetamu Istimewa

PADA suatu hari, Nabi Muhammad bersama sekumpulan orang Islam telah berhijrah ke Madinah. Penduduk Madinah menyambut baik kedatangan Nabi Muhammad. Masing-masing berebut-rebut menjemput Nabi Muhammad tinggal dirumah mereka.

Melihat keadaan itu, Nabi Muhammad pun berkata: "Saya akan ikut sahaja ke mana arah dan tempat unta yang saya tunggang ini akan berhenti. Maka di situlah tempat saya akan menginap."

Dengan izin Allah unta yang ditunggang oleh Nabi Muhammad berhenti betul-betul di hadapan rumah Abu Ayyub Khalid bin Zaid. Dia lebih dikenali dengan panggilan Abu Ayyub al-Anshari.

Kedatangan Nabi Muhammad ke rumah Abu Ayyub disambut baik oleh tuan rumah. Isteri Abu Ayyub yang bernama Ummu Ayyub binti Qais bin Saad al-Khazrajiyah al-Anshariyah juga menyambut baik kedatangan Nabi Muhammad.

Ummu Ayyub sangat gembira kerana mendapat tetamu iaitu Nabi Muhammad. Bermula pada hari itu Ummu Ayyub dan suaminya melayani Nabi Muhammad dengan baik di rumahnya.

Rumah Abu Ayyub mempunyai dua buah bilik iaitu satu di bahagian bawah dan satu di bahagian atas.

Ummu Ayyub berkata kepada suaminya, "saya cadangkan Nabi Muhammad tidur di bilik atas. Kita tidur sahaja di bilik bawah ini."

Mendengar cadangan itu Abu Ayyub pun berkata, "Saya bersetuju dengan cadangan awak. Saya akan ajukan cadangan ini kepada Nabi Muhammad."

menghormati tuan rumah

Tanpa berlengah, Abu Ayyub bergegas berjumpa dengan Nabi Muhammad lalu berkata: "Wahai tuan, jemputlah tidur di bilik atas sahaja. Bilik atas lebih selesa buat tuan."

Nabi Muhammad tersenyum lalu berkata: "Terima kasih atas pelawaan awak itu. Sebagai menghormati tuan rumah, bagi saya lebih baik saya tidur di bilik bawah sahaja".

Abu Ayyub tidak dapat berbuat apa-apa lagi. Dia akur dengan jawapan yang diberikan oleh Nabi Muhammad.

Pada malam itu Abu Ayyub dan isterinya tidur di bilik atas. Mereka tidak selesa dengan keadaan itu. Selang beberapa jam kemudian, tiba-tiba bekas air yang terdapat di bilik mereka pecah. Air melimpah ke atas lanta bilik. Lantai bilik mereka ada lubang-lubang kecil.

"Cepat ambil selimut itu. Lapkan air yang tumpah ini," kata Ummu Ayyub kepada suaminya.

Sementara itu Ummu Ayyub mengelap air yang tumpah dengan kain lain. Dia tidak mahu Nabi Muhammad terjaga dari tidur akibat terkejut dengan titisan air yang tumpah dari bilik atas rumah itu.

Pada keesokan harinya, Ummu Ayyub bangun dari tidur dan berkata kepada suaminya: "Saya harap Nabi Muhammad tidak terkejut dari tidurnya semalam. Air yang tumpah itu terlalu banyak sehingga selimut kita basah."

Abu Ayyub juga risau akan peristiwa yang berlaku semalam. Pada pagi itu, Abu Ayyub segera berjumpa dengan Nabi Muhammad dan berkata: "Tuan, saya merayu pada tuan supaya tidur di bilik atas sahaja. Tidak elok tetamu saya tidur di bilik bawah. Saya berasa tidak selesa sekiranya tuan terus tinggal di bilik bawah."

Selepas Abu Ayyub merayu kepada Nabi Muhammd akhirnya Nabi Muhammad bersetuju untuk berpindah ke bilik atas. Ummu Ayyub sangat menghormati Nabi Muhammad.

Segala keperluan makan dan minum Nabi Muhammad dijaga dengan baik oleh pasangan suami isteri itu. Ummu Ayyub juga mengetahui makanan kegemaran Nabi Muhammad ialah sup.

Pada satu malam, Nabi Muhammad menerima hadiah berupa makanan dari Saad bin Ubbadah. Makanan itu dipenuhi dengan sup. Nabi Muhammad makan sup itu dengan penuh selera sehingga habis.

Mulai malam itu, Ummu Ayyub selalu menyediakan makanan berbentuk sup untuk Nabi Muhammad.

Ummu Ayyub juga turut menyediakan bubur campuran daging buat Nabi Muhammad. Hidangan yang disediakan oleh Ummu Ayyub untuk Nabi Muhammad dijamah dengan penuh selera oleh Nabi Muhammad.

Baginda tinggal di rumah Abu Ayyub selama tujuh bulan. Kebaikan yang ditonjolkan oleh Ummu Ayyub merupakan satu contoh teladan yang boleh kita ikuti. Ummu Ayyub sangat menghormati dan melayani kehendak tetamunya dengan baik.

Sepanjang hayatnya, Ummu Ayyub turut melaporkan hadis daripada Nabi Muhammad. Sejarah Islam mengatakan bahawa Ummu Ayyub adalah seorang wanita yang sangat beruntung dan bertuah kerana pernah menjaga makan dan minum Nabi Muhammad.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)