• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Ummu Kalsum Puteri Nabi

UMMU Kalsum binti Muhammad ialah puteri ketiga Nabi Muhammad dengan Siti Khadijah. Ummu Kalsum mempunyai empat adik-beradik perempuan iaitu Zainab, Ruqayyah, Ummu Kalsum dan Fatimah.

Ummu Kalsum sangat manja dan rapat dengan kakaknya yang bernama Ruqayyah. Kisah hidup Ummu Kalsum sangat rapat dengan kisah hidup kakaknya, Ruqayyah.

Ummu Kalsum dan Ruqayyah bersuamikan anak Abu Lahab dan Ummu Jamil. Ummu Kalsum berkahwin dengan Utaibah. Manakala Ruqayyah berkahwin dengan Utbah. Perkahwinan mereka berlangsung pada hari yang sama.

Selepas agama Islam menyinar, Ummu Kalsum dan Ruqayyah segera memeluk Islam. Hal tersebut menyebabkan Ummu Kalsum dan Ruqayyah terpaksa berpisah dengan suami mereka.

Tidak berapa lama kemudian, Ruqayyah berkahwin dengan Usman bin Affan. Mereka berhijrah ke Habsyah. Tinggal Ummu Kalsum bersama Fatimah dan kedua ibu bapanya.

Ummu Kalsum meneruskan kehidupannya sehingga peristiwa hijrah Nabi Muhammad ke Madinah. Semasa Nabi Muhammd ingin berhijrah ke Madinah, rumahnya di kepung oleh orang kafir Quraisy.

Orang kafir Quraisy sebenarnya berniat jahat ingin membunuh bapa Ummu Kalsum. Namun dengan bantuan Allah, akhirnya bapanya dapat berhijrah ke Madinah.

Tinggal Ummu Kalsum dan Fatimah di Mekah. Ibu mereka sudah pun meninggal dunia. Sejak kematian ibunya, Ummu Kalsum bertanggungjawab menjaga adiknya dan mengambil tahu hal bapanya. Sementara kakaknya, Zainab sudah berkahwin dan tinggal bersama suaminya di rumah lain.

Pada suatu hari datang seorang lelaki bernama Zaid bin Harisah. Zaid adalah anak angkat Nabi Muhammad.

"Mahukah awak berdua ikut saya berhijrah ke Madinah," tanya Zaid.

Pada masa itu, orang kafir Quraisy semakin zalim dan kejam, menyiksa dan membunuh orang Islam di Makkah. Orang kafir Quraisy sangat benci kepada orang Islam.

"Saya rindukan ayah," kata Fatimah kepada Ummu Kalsum.

"Sabar wahai Fatimah. Ini adalah ujian dari Allah," kata Ummu Kalsum.

Ummu Kalsum memandang wajah adiknya itu. Tergambar pula wajah Ruqayyah di matanya.

"Saya juga sangat rindu kepada Ruqayyah. Bagaimanakah keadaannya sekarang," bisik Ummu Kalsum sendirian.

"Baik, kami bersetuju untuk berhijrah ke Madinah. Bilakah kita akan berangkat,"" tanya Ummu Kalsum.

"Siapkan segala bekalan makanan dan keperluan diri. Sekiranya semuanya sudah siap, kita akan terus berangkat ke Madinah," jelas Zaid.

Ummu Kalsum dan Fatimah sudah tidak sabar untuk berjumpa dengan bapa dan kakak mereka di Madinah. Pada hari yang dijanjikan, mereka meninggalkan Mekah menuju Madinah.

Semasa dalam perjalanan Ummu Kalsum berkata kepada Fatimah, "Alangkah sedih dan sayunya hati saya apabila terpaksa tinggalkan Mekah. Di situlah tempat kita dilahirkan".

Fatimah mendengar penjelasan kakaknya lalu berkata, "Bukan itu sahaja. Kita juga terpaksa tinggalkan Zainab sendirian tanpa kita di Mekah".

Mereka adik-beradik perlu berhijrah ke Madinah bagi menyelamatkan diri mereka dari kezaliman orang kafir Quraisy. Akhirnya mereka sampai di Madinah. Di sana mereka dapat berjumpa dengan bapa dan kakak mereka.

Mereka anak-beranak hidup di Madinah dengan aman. Mereka dapat mengerjakan amal ibadah dengan baik tanpa sebarang gangguan. Orang Madinah menyambut baik dan menerima agama Islam. Madinah akhirnya menjadi tempat penyebaran agama Islam.

Pada tahun 2 Hijrah, tentera Islam menghadapi musuh di perang Badar. Pada masa itu sudah dua tahun Ummu Kalsum tinggal di Madinah. Tentera Islam mencapai kemenangan dalam Perang Badar.

Pada saat tentera Islam bergembira dengan kemenangan itu, Ummu Kalsum, Fatimah dan Nabi Muhammad berada di dalam kesedihan. Ruqayyah meninggal dunia akibat diserang demam panas.

Akhirnya Ummu Kalsum berkahwin dengan Usman bin Affan. Mereka hidup dengan bahagia selama enam tahun. Ummu Kalsum kemudiannya menghembuskan nafas yang terakhir setahun sebelum Nabi Muhammad meninggal dunia.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)