• Dari Sahal R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Aku dan orang yang memelihara anak-anak yatim akan berada didalam syurga adalah seumpama dua anak jari ini." Disini Rasulullah S.A.W mengisyaratkan jari telunjuk dan jari tengahnya dimana terdapat hanya sedikit ruang diantara keduanya. (HR Bukhari)
 • Dari Amr bin Malik Al-Qusyairi R.A berkata, bahawa aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara anak yatim, yang mana kedua ibubapanya seorang muslim, dengan memberi makanan dan minuman sehinggalah Allah S.W.T mengkayakannya yakni dia dapat memenuhi keperluannya sendiri, wajib baginya syurga." (HR Musnad Ahmad, Tabrani dan Majma uz Zawaid)
 • Dari Abdullah bin Umar R.Huma meriwayatkan bahawa seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah S.A.W; "Ya Rasulullah, apakah satu amal yang paling baik di dalam Islam?" Baginda S.A.W menjawab "Memberi makan dan memberi salam samada kamu mengenalinya atau tidak." (HR Bukhari)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mukmin yang sempurna dikalangan orang yang beriman ialah orang yang baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kamu ialah orang yang berlaku baik terhadap isterinya." (HR Ahmad)
 • Dari Aishah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Sesungguhnya orang mukmin yang paling sempurna imannya ialah yang terbaik akhlaknya dan berlemah lembut terhadap ahli keluarganya." (HR Tirmizi)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Diantara kamu orang yang paling aku cintai dan orang yang paling hampir kepadaku pada hari kiamat ialah orang yang baik akhlaknya." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mahukah daku khabarkan kepadamu siapakah orang yang diharamkan dari api neraka? Dan api neraka tidak akan menyentuhnya. Mereka adalah orang yang menghampiri orang lain dengan lemah lembut, berlebih kurang dan baik hati." (HR Tirmizi)
 • Dari Abdullah bin Mas'ud R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memiliki sebahagian yang kecil sombong di dalam hatinya, maka dia tidak dapat memasuki syurga." (HR Muslim)
 • Dari Abu Qatadah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Jikalau seseorang suka Allah S.W.T menyelamatkannya dari huru hara pada hari kiamat, maka hendaklah dia memberi kelonggaran (dalam membayar kembali pinjaman) kepada seseorang yang berada dalam keadaan terdesak, atau mengurangkan hutangnya (semuanya atau sebahagian)." (HR Muslim)
 • Dari Abu Zar R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Senyuman kepada saudara (muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada ma'ruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseoarng yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timbamu kepada timba saudaramu adalah sedekah. " (HR Tirmizi)
 • Dari Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang menunjukkan sesuatu kebaikan, dia akan mendapat pahala yang sama sebagaimana orang yang melakukan satu kebaikan, dan Allah menyukai orang yang menolong seorang dalam kesukaran." (HR Bazzar dan Targhib)
 • Dari Jabir R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Seorang mukmin mencintai dan dicintai. Tidak ada kebaikan dalam diri seseorang yang tidak mencintai atau tidak berkasih sayang. Orang yang terbaik diantara manusia adalah orang yang paling banyak memberi manafaat kepada orang lain." (HR Dar Qutni dan Targhib)
 • Dari Qais bin Said R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Kalaulah aku diperintahkan bersujud kepada seseorang, nescaya aku akan perintahkan wanita-wanita bersujud keatas suami mereka, kerana haknya yang Allah SWT telah berikan kepada suami-suami." (HR Abu Daud)
 • Dari Ummu Salamah R.Ha meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Mana-mana wanita yang meninggal dunia dalam keadaan suaminya redha kepadanya, nescaya dia akan masuk kedalam syurga." (HR Tirmizi)
 • Dari Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia memuliakan tetamunya dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia menjalin silaturrahim yakni berbuat baik kepada saudara-mara dan barangsiapa beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata yang baik ataupun diam." (HR Bukhari)
 • Dari Asma bin Yazid R.Ha berkata bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa memelihara kehormatan saudaranya yang muslim ketika dia tidak ada (dimajlis itu, contohnya seseorang telah mengumpatnya, kemudian dia telah mencegah orang itu dari terus mengumpatnya), maka Allah SWT akan menjamin untuknya daripada pembebasan api neraka jahanam." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Dari Abu Darda R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa yang memelihara kehormatan saudara muslimnya dengan membelanya, menjadi tanggungjawab Allah SWT untuk menghalang dia dari api neraka jahanam pada hari kiamat kelak." (HR Musnad Ahmad)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Perbanyakkan selawat kepadaku pada hari Jumaat, kerana baru sebentar tadi malaikat Jibrail A.S diutus oleh Allah SWT datang kepadaku lalu berkata : 'Barangsiapa dikalangan umat mu berselawat kepadamu (Muhammad) sekali, Aku (Allah) dan para malaikatKu akan berselawat (memohon pengampunan dan rahmat) untuknya sepuluh kali'." (HR Tabrani)
 • Hazrat Bara' R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Tidaklah kedua orang muslim bertemu dan bermusafaha (berjabat tangan) melainkan dosa-dosa kedua belah pihak diampuni sebelum mereka berpisah." (HR Abu Daud)
 • Hazrat Abu Hurairah R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Orang yang muda hendaklah memberi salam kepada orang yang tua. Orang yang berjalan hendaklah memberi salam kepada orang yang duduk. Orang yang sedikit memberi salam kepada orang yang lebih ramai." (HR Bukhari)
 • Hazrat Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Bantulah saudaramu yang muslim dalam segala keadaan, bahkan apabila dia seorang yang zalim atau yang dizalimi" Seorang bertanya, "Ya Rasulullah, aku akan menolongnya apabila dia dizalimi, tetapi bagaimana aku dapat menolongnya apabila dia seorang penzalim?" Baginda S.A.W menjawab, "Engkau mencegah dia dari melakukan kezaliman kerana mencegahnya dari perbuatan zalimnya, itulah bantuanmu kepadanya." (HR Bukhari)
 • Hazrat Ibnu Abbas R.Huma meriwayatkan bahawa Rasulullah S.A.W bersabda "Barangsiapa berjalan untuk menunaikan satu hajat seorang saudara adalah lebih baik daripada sepuluh tahun iktikaf. Barangsiapa yang beriktikaf sehari kerana Allah S.W.T akan dijauhkan daripada api neraka sejauh tiga parit, dan setiap parit luasnya diantara bumi dan langit." (HR Tabrani dan Majma uz Zawaid)

Usamah Menentang Musuh Islam

SEBELUM Nabi uhammad meninggal dunia, beliau membentuk satu angkatan tentera yang diketuai oleh Usamah bin Zaid. Angkatan tentera itu dibentuk bagi menentang penduduk Ghassan. Ghassan adalah sebuah daerah jajahan Rom Timur. Permusuhan Rom disebabkan oleh tindakan mereka membunuh utusan Nabi Muhammad.

Permusuhan itu membawa kepada Perang Mu'tah. Dalam peperangan itu, beberapa panglima Islam terkorban termasuk Zaida bin Harisah. Penduduk Rom juga mempergunakan orang Arab yang tinggal di sempadan Syiria dan Palestin bagi menentang orang Islam.

Atas alasan itu, Nabi Muhammad mengarahkan satu angkatan perang yang diketuai oleh Usamah binZaid dibentuk. Nabi Muhammad mempersiapkan 700 tentera. Namun, takdir penentu segalanya. Sebelum angkatan tentera itu bergerak ke medan perang di Ghassan, Nabi Muhammad wafat.

Selepas Nabi Muhammad wafat, Khalifah Abu Bakar as-Siddiq diberi tanggungjawab meneruskan cita-cita Nabi Muhammad itu.

Pada masa itu, Usamah bin Zaid baru berusia 18 tahun. Usianya yang masih muda tidak menghalang dirinya bagi memikul amanah itu. Usamah taat dan patuh kepada perintah Allah dan Nabi Muhammad . Beliau juga adalah pahlawan yang gagah perkasa. Sebelum peperangan bermula, timbul satu masalah.

"Saya rasa gerakan tentera Usamah ini patut dihentikan serta-merta," kata salah seorang sahabat Nabi Muhammad yang berada di situ.

"Lagi pula, kita lihat pelbagai ancaman yang berlaku di kota Mekah dan Madinah pada masa sekarang," kata sahabat yang lain pula.

Sebahagian sahabat Nabi Muhammad berpendapat, gerakan tentera Usamah itu patut dibatalkan. Hal ini kerana ancaman dan pemberontakan berlaku di kota Mekah dan Madinah. Kaum Zubiyan dan kaum yang lain mengancam mahu menyerang kota Madinah.

Abu Bakar as-Siddiq tetap dengan pendiriannya meneruskan cita-cita Nabi Muhammad.

Katanya dengan tegas, "Demi Allah, saya akan meneruskan perjalanan tentera Usamah. Saya bertekad melaksanakan cita-cita Nabi Muhammad."

Sebahagian daripada sahabat yang lain tidak dapat menghalang keputusan yang dibuat oleh Abu Bakar as-Siddiq. Mereka terpaksa akur dengan arahannya untuk berangkat ke Rom.

Sebelum tentera Usamah bin Zaid berangkat ke medan perang, Abu Bakar sempat mengucapkan selamat jalan kepada Usamah.

"Selamat jalan. Semoga kamu membawa berita kemenangan kepada orang Islam yang lain," kata Abu Bakar kepada Usamah.

Pada masa itu, Abu Bakar mengiringi Usamah sehingga keluar kota Madinah. Pada ketika itu, Abu Bakar hanya berjalan kaki sementara Usamah menunggang kuda.

Melihat keadaan itu, Usamah berasa kurang selesa. Usamah berkata kepada Abu Bakar as-Siddiq, "Wahai Khalifah Abu Bakar, sepatutnya saya berjalan kaki dan tuan menunggang kuda ini sehingga ke pintu keluar kota".

Abu Bakar as-Siddiq membisu seribu bahasa dan hanya tersenyum mendengar pelawaan Usamah itu.

Bagi Usamah, beliau sepatutnya menghormati Khalifah Abu Bakar as-Siddiq. Beliau berasa tidak selesa dalam situasi itu.

"Marilah tuan, naik kuda ini. Tidak elok rasanya saya menunggang kuda seorang diri, sedangkan tuan berjalan kaki. Biarlah saya yang berjalan kaki," kata Usamah lagi.

Abu Bakar tersenyum dan berkata, "Tidak mengapa. Kamu sahaja yang menunggang kuda itu. Sekarang kamu berjihad ke jalan Allah demi menegakkan Islam. Saya berharap saya juga mendapat ganjaran pahala seperti mana kamu berada di medan perang."

"Sekiranya Khalifah berkata begitu, tidak mengapa. Tidak saya berasa malu pada khalifah," jawab Usamah pula.

"Berjuanglah habis-habisan. Bawa berita kemenangan kepada saya nanti," pesan Khalifah Abu Bakar as-Siddiq kepada Usamah.

"Baiklah, saya pasti berusaha sedaya upaya demi menegakkan agama Islam ini," balas Usamah pula.

Usamah meneruskan perjalanannya ke Ghassan bersama angkatan tenteranya. Selepas tentera Usamah bin Zaid berperang selama 40 hari, mereka berjaya mencapai kemenangan yang cemerlang. Usamah membawa berita gembira kepada umat Islam.

Kemenangan itu memberi kesedaran kepada kaum-kaum lain yang mahu menyerang Madinah. Kemenangan itu mengukuhkan lagi kedudukan politik dan keselamatan masyarakat Islam do kota Madinah dan kota Mekah. Akhirnya, tentera Usamah ditugaskan menjaga keselamatan kota Madinah.

lPetikan daripada buku Sayap dari Syurga terbitan PTS Islamika Sdn. Bhd.

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah kerana sudi membaca artikel diatas. Sila lawati ke halaman utama untuk membaca lebih 2003 artikel yang terdapat disini. Jangan lupa berkongsi artikel diatas bersama anggota keluarga, saudara mara dan rakan taulan anda. Jika anda ingin memberi pendapat atau teguran, sila email kami di admin[at]mukmin.com.my, Insyallah kami berlapang dada untuk membacanya. Semoga kita dapat ambil manafaat bersama dengan Portal Mukmin ini. Insyallah.
Kembali Ke Halaman Utama | Papar Semua Tajuk Dibawah Kategori Yang Sama | Berkongsi Artikel Dengan Rakan Lain | Sertai Facebook Mukmin Portal

 
 

 

© Mukmin (Tiada Notis Copyright)

Paparan sesuai 1280 x 800 pixel (IE 7.0 keatas / Firefox 3.0 keatas)